Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Företagstoppar klimatpressar regeringen

Publicerad: 27 mars 2015, 10:36

Vd:arna i företagsnätverket Hagainitiativet sätter nu regeringen under hårt tryck att agera för ”en mer ambitiös klimatpolitik” som stärker näringslivet.


Ämnen i artikeln:

AffärerHagainitiativetPolitikRegeringen

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 27 mars.

Finansminister Magdalena Andersson och närings- och innovationsminister Mikael Damberg uppvaktades i veckan. I dag träffar företagstopparna klimat- och miljöminister Åsa Romson och finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund.

I en ny rapport lägger företagsnätverket fram tolv förslag till makthavarna på hur näringslivet kan lyfta och blomma med klimatet i fokus. En vinnarpolitik för klimatet och näringslivet stakar ut vägen till affärsmässiga fördelar och ökad lönsamhet.

– Vi föreslår bland annat en höjd koldioxidskatt som ska växlas mot en motsvarande sänkning av skatten på arbete, till exempel arbetsgivaravgiften, så att näringslivets konkurrenskraft inte drabbas. Vi tycker att det är viktigt att skicka signalen att det är föroreningarna som ska beskattas, inte människorna, säger Anders Strålman, vd Axfood.

Det behövs en långsiktig och konkurrensstärkande klimatpolitik, slår företagsnätverket fast med adress till beslutsfattarna.

– Vi föreslår i rapporten att klimatpolitiken ska riktas in mot utsläpp nära noll i Sverige till år 2030 och inom EU vid år 2040. Detta är mycket ambitiöst och vi har inte alla svar i dag, men forskningen är tydlig med vad som behövs för att undvika en riskfylld klimatförändring och vi har utgått från det i vårt ställningstagande. En smart strategi är att göra rätt lokalt så att utsläppen minskar globalt, och det kan dessutom bidra till att placera Sverige långt fram i utvecklingen av framtidens nya teknik, säger Anders Egelrud, vd Fortum Värme.

Hagainitiativet vill att Sverige och svenska företag går före och blir vinnare i klimatarbetet. Därför har nätverket tagit fram ett inspel om hur klimatpolitiken kan utvecklas.

– Vi är övertygade om att business as usual leder till en kostsam klimatförändring som ingen vill se, och det är därför vi har tagit fram tolv förslag som inspel till en mer ambitiös klimatpolitik som även stärker näringslivet i Sverige och EU, säger Nina Ekelund, programdirektör för Hagainitiativet.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.