Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Förhandlarna: Tiden kan mycket väl ha runnit ut

Publicerad: 4 november 2009, 13:46

Efter gårdagens dramtiska utspel från de Afrikanska länderna är förhandlingarna nu igång igen. På dagens presskonferens lät emellertid förhandlarna pessimistiska till att vi ska nå ett ambitiöst och legalt bindande avtal i Köpenhamn.


Ämnen i artikeln:

Cop 15

Anders Turesson berättar att EU har kontaktats av utvecklingsländerna för vidare förhandlingar.
– Vi är i ett flertal förhandlingar just nu. Den afrikanska gruppen vill diskutera ett antal detaljfrågor. Bland annat vill de veta hur utsläppsminskningarna ska fördelas. Men tiden är knapp och vi måste så snart som möjligt komma igång med de ordinarie förhandlingarna, säger han.

Hur svarade EU på den afrikanska gruppens krav på 40-procentiga utsläppsminskningar?
– EU har redan sagt att vi är beredda att minska utsläppen med 30 procent. Och enligt FN:s kliamtpanel kommer det att krävas utsläppsminskningar i de utvecklade länderna på mellan 25 till 40 procent för att vi ska kunna nå tvågradersmålet. Men de här diskussionerna kommer så klart att fortsätta.

Hur långt kommer vi att komma i Barcelona egentligen?
– Vi måste fördjupa diskussionen och bygga den bästa möjliga grunden inför klimatmötet i Köpenhamn. Den grunden bygger vi delvis genom en förbättrad text, och delvis genom att vi skapar en ökad förståelse för varandra och våra motparters ståndpunkter.

Den afrikanska gruppen och utvecklingsländerna har visat en misstro till privata finansieringmodeller och organisationer som till exempel Världsbanken. Istället vill de ser mer finansiering från offentliga medel. Hur ser man på det här?
– Det är viktigt att komma ihåg att vi pratar om katalytiska investeringar då vi pratar om klimatfinansiering. Det ska alltså handla om styrande finansiering som sätter igång klimatminskande processer, och här är koldioxidmarknader mycket effektiva. Men därutöver kommer det så klart också att krävas offentliga pengar.

Är kravet på den afrikanska gruppens krav på 40-procentig utsläppsminskning orimligt?

– Det är inte ett orimligt krav. Vi siktar på tvågradersmålet. Samtidigt står det klart att också tvågradig temperaturhöjning kommer att få svåra konsekvenser, inte minst i fattiga länder.

Vilken roll spelar utvecklingsländerna i de här förhandlingarna. Hur viktiga är deras röst egentligen?
– Utvecklingsländerna och deras röster är extremt viktiga i förhandlingarna. Det är också viktigt att komma ihåg att deras utsläpp ökar kraftigt. Och att utvecklingsländerna kommer att dominera utsläppen i framtiden. På sätt och vis kan man säga att planetens framtid ligger i deras händer.

Kommer vi att få ett legalt bindande avtal i Köpenhamn?
– Många tror inte att vi kommer att nå fram till ett bindande avtal i Köpenhamn. Att vi har för lite tid. Om vi inte når fram till ett bindande avtal är det viktigt att vi får ett bra ramverk. En arkitektur som så småningom blir bindande. Men exakt vad vi kommer att få för avtal i Köpenhamn vet jag inte.

Också EU-kommissionens chefsförhandlare Artur Runge-Metzger deltog på eftermiddagens presskonferens i Barcelona.
– Det är mycket möjligt att tiden redan runnit ut för ett bindande klimatavtal i Köpenhamn och att vi bara får ett slags ramverk till avtal. Detta talas det öppet om bland världens beslutsfattare idag. Men vi kommer inte få något svar på den frågan förrän sista kvällen i Köpenhamn, precis som det var då avtalet i Kyoto slöts, säger han.

Den sista frågan under eftermiddagens presskonferens var hur tidsplanen såg ut om man misslyckades få ett bindande avtal i Köpenhamn.
– Då måste vi arbeta vidare och få Köpenhamnsavtalet att bli bindande. Och det bör förstås ske så snart som möjligt, säger Anders Turesson.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.