Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Förlust för KTH på hemmaplan

Publicerad: 22 april 2009, 05:27

Bland ballonger och datorer skymtas glada och besvikna miner. Programmerings-VM är över. Laget från St. Peterburg University of IT vann. KTH:s lag hamnade på 32:a plats.


Det räckte inte hela vägen för KTH – laget i finalen på programmerings VM. De löste fyra av elva uppgifter men det gav ingen topplacering.

– Det kunde ha gått bättre men vi är ändå nöjda med vår insats, meddelar laget när de kommer ut från KTH: s bibliotek.

Tävlingen har pågått i fem timmar och Anders Sjöqvist, Ulf Lundström samt Chen Xing ser slitna ut, men har, trots omständigheterna, leenden på läpparna.

– Uppgifterna var svåra och utmanande men det ska de vara, det är ju trots allt VM säger Chen Xing.

Ett av problemen, som var extra svårt, kallas för ”Subway Timing”. Deltagarna skulle komma på ett program som kan räkna ut hur lång tid det tar att åka olika sträckor i en tunnelbana (vilken som helst). Bilden, som hörde till uppgiften, föreställde den klassiska av alla tunnelbanelinjerna i Stockholm. Programmet ska alltså kunna visa hur många minuter det tar att åka mellan till exempel T-centralen och Ropsten.

– Utmaningen är en stor orsak till varför man tävlar, säger Anders Sjöqvist och resten av laget håller med.

William B. Poucher, verkställande direktör för International Collegiate Programming Contest (ICPC), springer konstant runt i lokalen och ser till så att allting flyter på. Han brinner verkligen för den här tävlingen.

– Här finns världens topprogrammerare som får visa vad de går för. Det är en riktig boost för deras karriär, säger han.

Finalisterna visar inte bara sina programmeringsfärdigheter utan också samarbetsförmåga vilket är viktigt i arbetslivet menar William B. Poucher.

Under tävlingen sjöd biblioteket av koncentration. Vad de färggranna ballongerna gjorde där var lite svårt att förstå.

– När ett lag har klarat en uppgift sätts en ballong fast vid deras bord. Ibland tittar de sig omkring och försöker bedöma hur de andra lagen ligger till. På så sätt kan de anpassa sin taktik, förklarar William B. Poucher.

Tävlingen är slut och glada men även smått irriterade deltagare lämnar biblioteket på KTH. Men det kommer nya utmaningar, för Chen Xing och Ulf Lundström är det dags redan samma vecka.

– Det är SM i teknik på torsdag, säger Ulf Lundström och ler

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev