Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Formas: ”Samhällsvetarna behandlas rättvist”

Publicerad: 20 Januari 2011, 09:20

Nu svarar Formas på den hårda kritiken från 27 professorer och docenter om att forskningsrådet urholkar samhällsvetenskaplig miljöforskning.


Ämnen i artikeln:

FormasForskning

Förra veckan undertecknade professorer och docenter ett upprop i Göteborgsposten om att forskningsrådet Formas missgynnar den samhällsvetenskapliga miljöforskningen och bryter mot sina egna riktlinjer.
Orsaken är enligt dem den skeva fördelningen av dem som bedömer forskningsansökningarna. En normal beredningsgrupp på Formas består av två samhällsvetare och mellan 10 och 13 ingenjörer/naturvetare.

Nu svarar
professor Anna Ledin, huvudsekreterare för Formas, under rubriken ”Formas anser att samhällsvetarna behandlas rättvist” på rådets webbplats. Enligt henne varierar beviljningsgraden för olika forskningsområden från år till år och såväl de samhällsvetenskapliga som de humanistiska områdena ”har ibland legat över genomsnittet, ibland under”.

”Det finns inga belägg för att beredningsgrupperna skulle missgynna samhällsvetare. Beviljandegraden för de samhällsvetenskapliga projekt som beviljades medel låg något över genomsnittet år 2009 och något under år 2010, jämfört med ansökningar från andra vetenskapsområden”, skriver Anna Ledin.
Hon medger dock att Formas utreder ”enskilt och i samarbete med andra forskningsfinansiärer” speciella satsningar på den samhällsvetenskapliga miljöforskningen.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

FormasForskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.