Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Föroreningar förkortar stockholmarnas liv

Publicerad: 20 augusti 2009, 05:32

Luftföroreningar förkortar medellivslängden i Stockholms län med sju månader. 4 000 stockholmare bor i områden där partikelhalterna är högre än både EU:s och Sveriges normer. Det framkommer i en rapport från Stockholms läns landsting.


Ämnen i artikeln:

LuftföroreningarTrafik

Enligt miljölandstingsrådet Gustav Andersson (C) är det framför allt de höga partikelnivåerna som gör att luften i och kring Stockholm är så dålig.
– Luftföroreningarna i Stockholms län är så stora att medellivslängden förkortas med sju månader för en genomsnittlig invånare. Detta är givetvis inte acceptabelt. De höga partikelnivåerna kräver därför flera åtgärder. Det behövs bland annat förbättrad framkomlighet i centrum, gemensamma satsningar på spårvägar och minskad användning av dubbdäck, säger Gustav Andersson i ett pressmeddelande.
Två konkreta förslag på hur de skadliga partikelutsläppen kan minskas är enligt Gustav Andersson att införa dubbdäcksfria zoner och pant på dubbdäck.

Uppgifterna om föroreningarna kommer från landstingets miljöhälsorapport som offentliggörs vid lunchtid i dag torsdag. Förutom larmet om medellivslängden finns flera allvarliga punkter i rapporten:
4 000 människor bor i områden där partikelhalterna överskrider både EU:s och Sveriges miljökvalitétsnormer.
Det har inte skett någon minskning av partiklar i luften sedan 1997.
25 procent av invånarna i Stockholms innerstad upplever att luftkvaliteten utanför bostaden är dålig eller mycket dålig.
20 procent av invånarna upplever att utomhusluften har en negativ inverkan på deras hälsa.
En procent av de boende i staden känner sig besvärade av bilavgaser och utsläpp i närheten av sin bostad.
Andelen som får sin sömn störd av trafikbuller har fördubblats mellan 1997 och 2007.
– Var femte person i Stockholms stad besväras av buller som kommer från trafiken. Det är en ökning med tio procentenheter på tio år, säger Gustav Andersson.

I rapporten presenteras även andra mätningar än dem som rör luften. Bland annat uppges att var femte stockholmare slänger eller spolar ned läkemedel, vilket kan leda till ökad resistens mot läkemedel och att läkemedelsrester lagras även i Mälarens fisk.
Den regionala miljöhälsorapporten tas fram vart fjärde år av Karolinska Institutets folkhälsoakademi (KFA) på uppdrag av Stockholms läns landsting.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

LuftföroreningarTrafik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News