Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Förpacka med naturliga råmaterial – men ta fram produkterna nu!

Publicerad: 22 september 2004, 07:06

Gamla livsmedelsförpackningar får ofta skulden för uppkomsten av sopberg och nedskräpning i många länder. Att minska miljöbelastningen från förpackningar genom att minska förpackningsanvändningen är dock riskfyllt.


Bristfälliga förpackningar leder ofta till att den packade produkten förstörs. Detta resulterar i produktkassationer vilket ger ännu större miljöpåverkan.

I Sverige återvinns plastförpackningarna genom till exempel förbränning till värmeenergi, vilket ofta är miljövänligare än att inte låta oljan vara plast en gång innan den bränns. Men det vore ännu bättre om förpackningarna skulle vara gjorda av förnyelsebara plaster, från naturliga råmaterial.

Ur ett historiskt perspektiv kan man konstatera att de första förpackningarna var produkter av naturen i form av olika typer av skinn och skal. Bananen är till exempel förpackad i sitt naturliga skal.

Redan i de tidigaste kulturerna förekom förpackningar, som flätade korgar, och senare även krukor av växtdelar eller lera. Hanteringen av livsmedel och varor blev mycket bättre och lättare. Glas användes först av babylonierna och senare egyptierna till skålar.

Därefter kom papyrus och vintunnor av trä. Glas, trä, plåt och papper var länge de dominerande förpackningsmaterialen, även efter cellofanets inträde. Under efterkrigstiden växte dock användandet av syntetiska plaster snabbt – och utvecklingen pågår i hög grad fortfarande.

Jag är övertygad om att det är möjligt att ersätta dagens syntetiska plaster med förnyelsebara material som har samma förmåga att stå emot skadligt syre, ljus, stötar och slitage. Potentialen finns, och ett fåtal material är redan ute på marknaden, men det krävs ytterligare utvecklingsarbete innan de på allvar kommer att bli konkurrenskraftiga mot dagens plaster.

Ett sätt att nå dit kan vara att utnyttja prisbilliga materialråvaror från restprodukter. Syretäta förpackningar av kitosan (från fiskindustrins skaldjursskalsavfall), vassleprotein (restprodukt vid osttillverkning) och vetegluten (restprodukt från etanoltillverkning) kan bli både billigare och bättre än många av dagens plaster.

En del forskning återstår men snart har vi konkurrenskraftiga material. Så de gäller för svenska företag att hänga med redan nu. Innan de nya materialen patenteras, oljepriserna höjs och miljöskatter på oljebaserade plaster kommer.

Mikael Gällstedt
Teknologie doktor
STFI-Packforsk AB

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News