måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Förra generaldirektörens attack på kemiindustrin

Publicerad: 25 oktober 2010, 18:39

Kemikalieinspektionens förra generaldirektör Ethel Forsberg går till hård attack mot kemiindustrin.

Ämnen i artikeln:

Gmo

Under vinjetten Brännpunkt i Svenska Dagbladet går Ethel Forsberg, idag partner på konsultföretaget U&W, till attack mot stora kemiindustriföretag som DuPont, Basf och Bayer.

"Det är naivt att tro att de kommer att arbeta för en minskning av farliga bekämpningsmedel" skriver Forsberg och konstaterar vidare att "Tvärtom verkar kemikalieanvändningen intensifieras. Kända giftiga preparat fortsätter att spridas med dödlighet och hälsoskador som följd. Den underbara värld som målas upp med modern genteknik som pensel, har inte blivit verklighet. Istället har vi fått en annan verklighet. Kemiindustrin har tagit makten över maten. På tjugo år har kemiindustrin köpt upp växtförädlingen."

Problemet är enligt Ethel att eftersom bolagen har patent på grödorna så kan de och ställer krav på användarna. "Utsäde säljs i paketlösning med det kemiska bekämpningsmedlet, som ett om inte obligatoriskt, så ändå nödvändigt tillval."

Avslutningsvis menar Ethel att kemikaliejordbrukets företrädare glömmer bort kemiindustrins affärsintressen. "Det är naivt att tro att odlingarna av genmodifierad soja i Latinamerika ska minska användningen av farliga kemiska bekämpningsmedel."

Källa: SvD

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev