Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Försäkringsbolag uppmanas agera i enlighet med sin egen riskbedömning

Publicerad: 4 maj 2020, 10:10

Redan 2013 rankade försäkringsbolagen risken för en pandemi som största hot - men agerade inte. Förra året rankade de klimatet som största hot.


Gör inte om misstaget att ignorera det största globala hotet, skriver en rad ideella organisationer i ett öppet brev till världens försäkringsbolag.

2013 ansåg ledarna för världens försäkringsbolag att risken för en pandemi var det största globala hotet. Förra året ansåg de enligt samma undersökning att klimatförändring är det största hotet. Nu är det dags att agera på sin egen hotbild, anser bland andra Unfriend Coal, 350.org, Avaaz och Oil Change International i ett öppet brev till världens försäkringsbolag.

”Världen har inte råd med att än en gång ignorera varningarna från professionella riskhanterare. Era organisationer behöver tala högt och tydligt för kraftfulla klimatåtgärder i det här kritiska ögonblicket”, skriver de.

Enligt organisationerna bakom uppropet har nästan 20 försäkringsbolag kraftigt minskat eller slutat med försäkringar till kolprojekt, medan vissa andra har utökat sin försäkringsverksamhet till oljesandsverksamhet och arktisk olja. Organisationerna är bekymrade över att inget försäkringsbolag helt har övergått till att endast stödja projekt som är i överensstämmelse med målet att begränsa den globala genomsnittliga temperaturökningen till högst 1,5 grader.

Brevskrivarna vill att försäkringsbolagens organisationer utöver att höja sina röster för en omställning, även trycker på sina egna medlemmar att avinvestera i fossilbolag och upphöra att försäkra kolprojekt, kolbolag och olje- och gasexpansionsprojekt.

Läs det öppna brevet till försäkringsbolagen

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News