Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Försäkringsbranschen ryter till om klimatanpassning

Publicerad: 22 Augusti 2014, 09:20

Framöver kan det bli svårt att erbjuda försäkring för översvämningsskador, anser branschen. Det är dags att ta klimatanpassning på allvar, uppmanar Svensk Försäkring.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 22 augusti.

Svensk Försäkring hävdar att det kan bli svårt för branschen att fortsätta erbjuda ett omfattande försäkringsskydd för fastigheter och områden som regelbundet drabbas av översvämningsskador. Kommunerna måste bli bättre på klimatanpassning, anser branschorganisationen.

– Många kommuner är inte med på banan. Det finns många som inte gör någonting alls, säger Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring, till Miljöaktuellt.

Ett första steg för kommunerna borde, enligt Staffan Moberg, vara att ta fram klimatanpassningsplaner, något som kan ge bättre kunskap om var förebyggande åtgärder ska sättas in. Ett problem i dag är till exempel att många fokuserat på översvämningsriskerna nära vattendrag. Samtidigt tyder mycket på att det i stället är de kraftiga skyfallen som kommer att orsaka flest skador i samhället framöver.

– Titta på Köpenhamn 2011, deras stora skyfall som i princip la hela staden under vatten och som kostade den danska försäkringsindustrin åtta miljarder svenska kronor, dubbelt mot vad försäkringsbolagen betalade för Gudrun. Det är stora summor det handlar om.

Enligt Staffan Moberg finns det också många kommuner i Sverige som tagit frågan på allvar och som kan tjäna som goda exempel, exempelvis Malmö, Göteborg, Arvika och Norrköping. Botkyrka sticker ut lite extra, anser han.

– Botkyrka kommun har varit jätteduktiga. De har haft engagerade medarbetare som har förstått det här och som lyckats få med kommunpolitikerna på banan.

Tips! Den 25 september arrangerar Miljöaktuellt konferensen Klimatanpassning Sverige 2014 tillsammans med SMHI, MSB, SLU och Livsmedelsverket.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.