Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Försiktig optimism efter Ban Ki-moons klimatmöte

Publicerad: 24 september 2014, 09:41

Igår samlades en stor del av världens ledare i New York för att medverka på det extrainsatta klimattoppmöte som FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon bjudit in till. Miljöaktuellt har samlat resultaten.


Ämnen i artikeln:

Ban KiBarack ObamaFnMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 24 september.

Igår samlades en stor del av världens ledare i New York för att medverka på det extrainsatta klimattoppmöte som FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon bjudit in till. Inför mötet spekulerades det främst kring om Kina och USA – de två länder som släpper ut mest koldioxid – skulle komma med några nya utfästelser.

Kinas vicepresident Zhang Gaoli som var på plats på mötet gjorde klart att landets utsläpp ska nå sin topp ”så snart som möjligt” för att därefter sjunka, och USA:s president Barack Obama förklarade i sitt tal att landet under nästa år kommer presentera målsättningar på klimatområdet efter år 2020. Vaga löften kan tyckas, men många internationella medier, bland annat Bloomberg rapporterar att det här är första gången som Kinas ledare nu pratar om ett faktiskt tak på utsläppen vilket flera bedömare menar bör ses som en positiv signal i sammanhanget.

Andra nyheter från mötet som rapporterats om i internationella och svenska medier är bland annat följande:
Storbritanniens premiärminister David Cameron förklarade att landet vill minska utsläppen med 80 procent till 2050 och få med sig EU på planerna att minska unionens utsläpp med 40 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer.

Frankrikes president Francois Hollande lovade en miljard dollar i hjälp till klimatanpassningsåtgärder för fattiga länder, samtidigt som Norge lovade 147 miljoner dollar till Liberia för att stoppa avskogningen i landet till år 2020.

Ett initiativ, där länder, företag och organiationer jobbat tillsammans, lovar att jobba för att halvera avskogningen i världen till 2030.

Ett annat initiativ, som leds av svenska fjärde AP-fonden, vill att stora fonder slutar investera i de företag som släpper ut mest koldioxid, och ytterligare ett annat initiativ bestående av företag och länder vill få till en global beskattning av koldioxid.

Sammanlagt, enligt ett pressmeddelande från FN, kom under mötet löften om privata och offentliga satsningar av cirka 200 miljarder dollar fram till slutet av nästa år för olika sorters klimatåtgärder.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.