Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: återvinning saknas i Sveriges mineralstrategi

Publicerad: 25 juni 2014, 10:30

Återvinning av metaller, så kallad urban gruvdrift, saknas helt i regeringens mineralstrategi. Det skriver sju forskare som i en debattartikel kritiserar dagens ensidiga gruvfokus.


Sveriges nuvarande mineralpolitik fokuserar enbart på att förbättra förutsättningarna för den traditionella gruvnäringen, men inte alls på återvinning av metaller. Det anser sju miljö- och ekonomiforskare som i en artikel i SvD efterfrågar en ny svensk mineralstrategi.

De lyfter fram begreppet urban gruvdrift som syftar på att återvinna metaller ur exempelvis el- och teleledningar. Forskarna skriver att det finns lika mycket koppar i landets samlade el- och telenät som i Aitikgruvan utanför Gällivare. När nätet blir gammalt och måste bytas ut blir den värdefulla råvaran tillgänglig.

Artikelförfattarna pekar på grannlandet Norge som skrivit in återvinning i sin nya mineralstrategi, ett perspektiv som de menar helt saknas i den svenska motsvarigheten. ”Trots att begreppet hållbarhet nämns över 40 gånger i regeringens mineralstrategi är de direkta anslagen i stort sett enbart riktade till gruvsektorn”, skriver forskarna.

Enligt författarna skulle en större återvinningsgrad minska utsläppen från den traditionella gruvnäringen men också minska motsättningen mellan jobb och miljö som de anser finns i dagens kritiserade mineralstrategi.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev