Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: bidöden är överdriven

Publicerad: 18 juni 2014, 07:45

Antalet bisamhällen i världen ökar och i Sverige är läget bättre än någonsin. Det menar svenska forskare som anser att den globala bidöden överdrivs.


I Sverige är övervintringen av bin den bästa som SLU-professorn Ingemar Fries någonsin sett och enligt statistik från FN:s organisation för jordbruk och skog ökar antalet bisamhällen i världen. Till Sveriges Radio säger Fries att bilden av den globala bidöden är överdriven.

Dock finns fortfarande stora problem. Ett av dem är varoakvalstret som kan ta död på många bisamhällen. Och i USA är problemen med bidöd störst, något som ofta förklaras med de stora mängder kemikalier som används i jordbruket.

Enligt Sveriges Radio har flera studier visat att bekämpningsmedel i gruppen neonikotionoider leder till att bina har svårt att hitta hem och därmed överleva vintern. Inom EU är användning förbjuden på blommande grödor tills det finns vetenskapliga belägg.

Just nu gör SLU och Lunds universitet en studie där bin och humlor utsätts för neonikotionoider för att komma närmare svaret på frågan hur kemikalierna påverkar.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev