måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Därför är all inclusive-konceptet ohållbart

Publicerad: 5 augusti 2013, 06:25

Din semesterresan utomlands ger inte bara upphov till utsläpp av växthusgaser och annan miljöpåverkan utan kan också bidra till att förstöra landets kultur och missgynna lokala marknader. Forskaren Tomas Nilson pekar framför allt ut all-inclusive-konceptet som en värsting.


– Vi är ofta väldigt medvetna om vår ekologiska påverkan men ser inte den kulturella inverkan vår turism har. Ett skräckexempel är Spanien under 60- och 70-talet då svenskar reste dit extremt mycket. Under den tiden var Spanien en diktatur och turismen var i princip det enda sättet att få in utländsk valuta, säger Tomas Nilson, historieforskare vid Göteborgs universitet till Forskning.se.

Tomas Nilsson pekar ut dagens Thailand som ett aktuellt exempel som påminner om den svenska semestervågen i Spanien. Han menar också att vi i mångt och mycket är omedvetna om hur våra semesterresor påverkar kultur och samhälle – något han kallar omedveten turism.

– Omedveten turism kan ha många negativa effekter på en lokal marknad. Det kan handla om att de som jobbar åt de stora företagen får dåligt betalt och pengarna stannar inom dessa företag. Samtidigt som medvetna resenärer som "backpackers" börjar bli vanligare har även en annan trend vuxit de senaste tio åren. Företeelsen kallas "all inclusive" och mycket dåligt för lokalbefolkningen, säger Nilsson.

All-inclusive-konceptet innebär i praktiken att en turist betalar summa pengar och kan därefter tillgodogöra sig exempelvis alla måltider och tjänster och aktiviteter på en och samma anläggning. Detta innebär att den lokala marknaden på turistorten inte får ta del av turisternas pengar.

– Genom att köpa souvenirer, handla på restauranger och ge dricks gör att i alla fall att lite pengar kommer in på marknaden. All inclusive må vara bra för äldre och barnfamiljer som vill ha en enkel, kontrollerad och avslappnad semester, men för den lokala kulturen är det dåligt, säger Tomas som också i samma artikel lyfter problematiken med att gamla traditioner blir "turistifierade ".

– Ett exempel är massajerna i Kenya och Tanzania som ofta sätter upp shower när turister kommer för att sedan inte alls tänka på traditioner när turisterna försvinner. Det blir mer en teater för turisterna än representativt för verkligheten. Om man som turist söker det som är genuint och äkta ska man vara medveten om att saker som får ett pris på sig lätt lurar oss på den punkten, menar han.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev