måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Därför är GMO bra för miljön

Publicerad: 11 oktober 2012, 07:31

Många forskningsrapporter talar för att genmodifierade grödor är bättre för miljön än icke genmodifierade grödor.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I samband med att Kalifornien nu går till folkomröstning för att rösta huruvida GMO-livsmedel ska få en tvingande märkning passar New Scientist på att göra en genomgång forskningen för och emot GMO. Tidningen konstaterar att finns få vetenskapliga bevis för att GMO skulle vara farligt för vare sig människor eller miljö. Istället, påpekar tidningen, talar många studier för att GMO skulle ha flera fördelar för miljön.

En rapport som New Scientist tittat på är US National Research Councils granskning av det samlade forskningsläget där man kom fram till att genmodifierade grödor generellt hade färre negativa effekter för miljön än icke genmodifierade grödor.

New Scientist pekar också på slutsatser från miljörörelsen, där vissa – till exempel International Union for Conservation of Nature – idag säger att det inte finns några bevis för att GMO har någon direkt negativ effekt på miljön och den biologiska mångfalden. IUCN har enligt New Scientist också konstaterat att de studier som hävdat negativa miljöeffekter från GMO varit svåra att backa upp vetenskapligt.

Genmodifierade grödor uppges ofta leda till ökad resistens mot växtskyddsmedel. Men också här uppger New Scientist att det vetenskapliga läget är otydligt. De studier som hävdar att så är fallet uppges bygga på en rad osäkra antaganden. Det har nämligen visat sig vara svårt att jämföra hur mycket växtskyddsmedlen ökat bland GM-grödor och icke genmodifierade grödor.

En tidigare studie visar till exempel att GMO i USA lett till att jordbruket tvingats öka användningen av växtskyddsmedel med 293 miljoner kilo under åren 1996 och 2011. Men en senare studie, som enligt New Scientist har bygger på ett tillföritligare underlag, kan det istället vara så att GMO istället minskat den globala kemikalieanvändningen i jordbruket med 9,1 procent om man jämför med ett GMO-fritt scenarie under samma tidsperiod.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev