Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare: Därför är luftföroreningar bra för klimatet

Publicerad: 2 November 2009, 10:09

Luftföroreningar har en kylande effekt på jordens klimat. Det hävdar forskare nu i vetenskapstidskriften ”Science”. – De klimatmål som sätts upp idag blir oerhört svåra att nå om man samtidigt har ambitionen att minska luftföroreningarna, säger Almut Arneth vid Lunds universitet.


Ämnen i artikeln:

ForskningCop 15

I åratal har forskare och beslutsfattare strävat efter att minska luftföroreningarna kring våra storstäder. Men nu hävdar forskare att minskade luftföroreningar leder till ett varmare klimat. I det nya nummret av den vetenskapliga tidskriften Science skriver en grupp forskare, med lundaforskaren Almut Arneth i spetsen, att den globala uppvärmningen kommer att öka i samma takt som vi minskar luftföroreningarna.
– Det är fortfarande väldigt osäkert hur dessa luftföroreningar påverkar klimatet. Men sammantaget visar de senaste årens forskning att luftföroreningarna har en kylande effekt på jordens klimat, säger Almut Arneth som forskar om naturgeografi och ekosystemanalys.

Enligt Almut Arneth och hans forskarkollegor värmer vissa luftförorenignar som människan släpper ut klimatet. Hit här till exempel ozon och sot. Däremot kyler andra luftföroreningar klimatet, till exempel sulfater. Det finns redan idag forskning som visar att minskningen av sulfater och ökningen av sot är en stor orsak till den snabba uppvärmningen av Arktis. Annan forskning visar att den globala uppvärmningen skulle accelerera ytterligare om vi satsade hårt på att minska utsläppen av aerosoler, luftföroreningar, med modernt teknik.

Vi står helt enkelt inför ett dilemma.
– Vi måste såklart minska utsläppen av till exempel sulfater, eftersom de är skadliga för vår hälsa. Så frågan är inte om vi ska införa striktare åtgärder för att minska luftföroreningarna, utan vad effekterna kommer bli, säger Almut Arneth.

Artikeln som Almut Arneth är huvudförattare till har rubriken ”Clean the Air, Heat the planet?” och publiceras i senaste numret av Science.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ForskningCop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.