Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Därför funkar inte planetär ingenjörskonst

Publicerad: 9 januari 2014, 12:01

Att minska den globala uppvärmningen med hjälp av artificiella vulkaner är förmodligen inte särskilt svårt, men det kan få allvarliga bieffekter. Det slår forskare fast i en ny rapport.


Planetär ingenjörskonst – så kallad geoengineering – har på allvar disktuerats som en sista lösning för att undvika en allvarlig global uppvärmning. Också IPCC har tagit upp och tittat på eventuella storskaliga tekniska lösningar som skulle kunna bromsa uppvärmningen.

Nu visar emellertid ny forskning att ett av de enligt entusiasterna mest lovande förslagen – att pumpa upp sulfatpartiklar i stratosfären för att blockera solljuset – kan ha ett antal allvarliga bieffekter. Bieffekter som tycks lika skadliga som klimatförändringarna i sig. Det rapporterar The Guardian.

I en ny rapport slår en grupp forskare från University of Reading fast att sulfatlösningen, som kan liknas med ett slags artificiella vulkaner, skulle skapa olika effekter i olika områden. Till exempel misstänker man att sulfatpartiklar i atmosfären skulle kunna leda till allvarlig torka i tropiska områden som Sydamerika, Asien och Afrika. Att effekterna blir så ojämna över världen skulle vidare enligt forskarna kunna leda till ökade konflikter mellan de länder som gynnas och de som tar skada av experimenten. Rapporten publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Environmental Research Letters.
– Det finns en hel del frågor om om hur man skulle styra det hela – och vem som kontrollerar termostaten – eftersom effekterna inte kommer att vara enhetliga överallt, säger dr Andrew Charlton-Perez som deltagit i studien till The Guardian.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.