Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Därför funkar inte trädplantering som miljöstrategi

Publicerad: 1 september 2017, 09:17

Svenska företags trädplantering i Afrika är en tveksam miljöstrategi. De anser en grupp forskare från Lunds universitet.


En grupp forskare från Lunds universitet har studerat ett trädplanteringsprojekt i Uganda där en rad svenska företag klimatkompenserar sina verksamheter. Forskarnas slutsats är att klimatkompensation som miljöstrategi starkt kan ifrågasättas och att det finns stroa utmaningar att förena klimatnytta med lokala behov, deltagande och utveckling.
”Strategin beskrivs ofta som en win-win situation för alla inblandade, både företag och småbrukare. Men det är långt ifrån självklart att småbrukare kan dra positiva fördelar av att delta, säger forskarna bakom forskningsprojektet”, skriver Elina Andersson och Wim Cartonsom är verksamma vid Lund University Centre for Sustainability Studies, i en kommentar.

Enligt lundaforskarna har trädplanteringsprojekt i Afrika ökat markant under det senaste decenniet och är i dag en av de mest populära klimatkompensationsåtgärderna för svenska företag. Främst ifrågasätter forskarna klimatkompensation som en miljöstrategi ur ett socialt och rättviseperspektiv.
”Det råder en stor asymmetri mellan köpare och säljare eftersom det oftast är småbrukarna som får betala priset i form av uteblivna betalningar när problem tillstöter och skilda tolkningar gör sig gällande. Projektet visar tecken på att ha underskattat den lokala komplexiteten och har inte i tillräckligt grad anpassats till småbrukarnas verklighet”, skriver de.

Läs studien här

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.