Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare: Därför har blyfri bensin lett till minskad brottslighet

Publicerad: 24 April 2014, 11:34

Enligt ett antal forskare – eller så kallade blyteoretiker – har användningen av bly tydligt påverkat brottsligheten genom tiderna.


Det är brittiska BBC News Magasine som uppmärksammat de forskare som hävdar att det finns ett tydligt samband mellan införandet av den blyfria bensinen och den sänkta brottsligheten i världen. De så kallade "blyteoretikerna" konstaterar att den globala kriminaliteten ökade under nästan hela 1900-talet. Men på 1990-talet vände kurvan och brottsligheten började plötsligt minska. Vändningen kom 20 år efter att man börjat sälja blyfri bensin. Enligt fysiologen Bernard Gesch vid Oxford University är det uppenbart att bly är en viktig pusselbit om man vill förstå orsakerna till kriminalitet.
– Bly är ett kraftigt nervgift. Det påverkar de områden som styr impulskontroll, tänkande och förmåga att planera, säger han till BBC.

Kriminologer är dock sällan imonerade av "blyteoretikernas" slutlednaingsförmåga.
– Om blyet har effekter så kan man fråga sig varför de just skulle vara kriminella, säger Roger Matthews som är professor i kriminologi vid Kent University till BBC.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.