tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Därför klimatstrejkar unga i dag

Publicerad: 24 maj 2019, 09:23

I dag är det återigen dags för en global skolstrejk för klimatet. Svenska forskare har studerat mekanismerna bakom ungdomars vilja att strejka för klimatet.


Det finns en genuin oro för bristande klimatpolitik bakom den globala skolstrejk som genomförs i dag och som förra gången, den 15 mars, lockade över en miljon demonstranter i minst 100 länder. Demonstrationerna handlar sannolikt inte om en allmän aktivismlust eller en önskan att komma undan skollektioner. Den slutsatsen görs av fem forskare från Uppsala universitet, Stockholms universitet, Göteborgs universitet och Södertörns högskola i en ny studie.

Studien kommer bland annat fram till att de flesta unga demonstranter är flickor och att de flesta inte har någon eller en mycket begränsad erfarenhet av tidigare aktivism. Studien visar också att deltagarna i protesterna har ett stort miljöengagemang men att få är engagerade i miljöorganisationer. En tydlig gemensam nämnare som studien identifierar är en misstro till politiker. Bara en fjärdedel av skolungdomarna menar att det går att lita på att nationella regeringar kan lösa miljöproblemen.

Metoden som användes i studien är enligt forskarna en etablerad metod som är framtagen inom ramen för ett internationellt protestforskningsnätverk. Enkätfrågorna i studien ställdes till deltagarna utanför riksdagshuset i Stockholm den 15 mars.

Läs mer om studiens resultat

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev