Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare: Därför klimatstrejkar unga i dag

Publicerad: 24 Maj 2019, 09:23

Forskarna har också undersökt hur mycket Greta Thunberg betytt för för att så många unga väljer att klimatstrejka.

Foto: Frankie Fouganthin/ Wikimedia Commons

I dag är det återigen dags för en global skolstrejk för klimatet. Svenska forskare har studerat mekanismerna bakom ungdomars vilja att strejka för klimatet.


Det finns en genuin oro för bristande klimatpolitik bakom den globala skolstrejk som genomförs i dag och som förra gången, den 15 mars, lockade över en miljon demonstranter i minst 100 länder. Demonstrationerna handlar sannolikt inte om en allmän aktivismlust eller en önskan att komma undan skollektioner. Den slutsatsen görs av fem forskare från Uppsala universitet, Stockholms universitet, Göteborgs universitet och Södertörns högskola i en ny studie.

Studien kommer bland annat fram till att de flesta unga demonstranter är flickor och att de flesta inte har någon eller en mycket begränsad erfarenhet av tidigare aktivism. Studien visar också att deltagarna i protesterna har ett stort miljöengagemang men att få är engagerade i miljöorganisationer. En tydlig gemensam nämnare som studien identifierar är en misstro till politiker. Bara en fjärdedel av skolungdomarna menar att det går att lita på att nationella regeringar kan lösa miljöproblemen.

Metoden som användes i studien är enligt forskarna en etablerad metod som är framtagen inom ramen för ett internationellt protestforskningsnätverk. Enkätfrågorna i studien ställdes till deltagarna utanför riksdagshuset i Stockholm den 15 mars.

Läs mer om studiens resultat

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.