Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Därför misslyckas FN:s klimatförhandlingar

Publicerad: 10 oktober 2012, 09:09

Ny forskning visar varför det går så trögt i FN:s klimatförhandlingar. Mycket tyder på att det är den vetenskapliga osäkerheten om exakt när den farliga klimattröskeln inträffar som gör det svårt att komma överens.


Ämnen i artikeln:

Klimatförhandlingar

Det är Astrid Dannenberg, forskare vid Enheten för miljöekonomi, Handelshögskolan, Göteborgs universitet och Columbia University, och professor Scott Barrett, Columbia University, som den här veckan presenterar en rad intressanta resultat i den vetenskapliga tidskriften PNAS – Proceedings of the National Academy of Sciences.

Enligt Astrid Dannenberg och Scott Barret är klimatförhandlingar som bygger på "farliga tröskelvärden" dömda att misslyckas. Man konstaterar till exempel att det "farliga tröskelvärdet" som utgör tvågradersmålet inte hjälpt FN:s klimatförhandlingar hittills. Istället menar man att klimatförhandlare idag borde inrikta sig på andra kollektiva strategier.

Tröskelvärden är enligt Dannenberg och Barret missvisande just därför att det råder en vetenskaplig osäkerhet om exakt när tröskelvärdena kommer inträffa. I ett experiment har de testat människors beteenden och benägenhet till förändring – och där har tidsaspekten av ett hot visat sig vara mycket viktigt.
– Klimatförhandlingarna är mer komplexa än spelet som spelas av deltagarna i vårt experiment. Men det grundläggande problemet är detsamma och handlar om människors drivkraft. Vår forskning bevisar att vetenskaplig osäkerhet kring när den farliga klimattröskeln inträffar – dramatiskt ändrar människors beteenden, säger Astrid Dannenberg.

Genom sina experiment kan Astrid Dannenberg och Scott Barret också visa att om den kritiska tröskeln för klimatkatastrof kunde identifieras tidsmässigt med vetenskaplig säkerhet, så skulle världens länder med största sannolikhet gemensamt kunna arbeta för ett uppsatt mål och på så sätt undvika katastrofen.

Enligt Astrid Dannenberg och Scott Barret visar deras experiment att misslyckandet i klimatförhandlingar praktist taget är givet på förhand då förhandlingarna kretsar krint tröskelvärden. Skälet är att tröskelvärdet sätts av naturen och att det i princip är omöjligheten att minska osäkerheten i ett av naturen givet tröskelvärde.

För att framtida klimatförhandlingar ska ge resultat tycker de båda forskarna att förhandlarna måste byta fokus till alternativa strategier.
– Vi kommer inte att veta förrän 2020 om Köpenhamnsöverenskommelsens löften blir uppfyllda. Men våra resultat tyder på att länderna kan komma att släppa ut mer än de lovat – möjligen med djupgående och kanske oåterkalleliga följder. Vår forskning visar att klimatförhandlarna borde koncentrera sin uppmärksamhet på alternativa strategier för kollektiva åtgärder, såsom handelsrestriktioner mot länder som inte deltar, eller tekniska standarder, som tidigare till exempel lyckats begränsa oljeutsläpp från tankfartyg, säger Scott Barrett.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatförhandlingar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.