Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare: Det behövs mer forskning om slutförvaret

Publicerad: 4 Januari 2011, 09:18

Nu är det knappt tre månader tills SKB ska ansöka om att bygga slutförvar för radioaktivt avfall. Men en del forskare är kritiska och menar att SKB:s metod för slutförvar måste studeras närmare.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Det är SVT:s Klotet som berättar om forskarna som är kritiska till att man slutförvarsplanerna stressas fram.
– Min bedömning är att det behövs minst 10 års grundforskning för att få fram ett vettigt kapselmaterial som håller de 100 000 år som man har satt som livslängd, säger Torbjörn Åkermark till SR Klotet.
Torbjörn Åkermark är forskare på KTH, har doktorerat inom korrision och är expert på hur metaller bryts ned.

Trots att metoden för slutförvar alltså är omstridd är det emellertid mindre än tre månader tills SKB, Svensk Kärnbränslehantering lämnar sin ansökan om att bygga slutförvar av det svenska kärnavfallet.

SKB:s metod bygger på att kapsla in det radioaktiva avfallet i kopparrör som är fem centimeter tjocka. Dessa ska sedan sänkas ned 450 meter i berget i så kallad bentonitiera. De forskare som SR Klotet talat med är emellertid tveksamma till att den koppar som används är tillräckligt beständig och klarar det syrefria grundvattnet nere i berget, eller de aggressiva joner som finns i vattnet, i de 100 000 år som krävs.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.