Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Det går att rädda Östersjön

Publicerad: 15 augusti 2012, 07:50

En ny unik studie visar hur Östersjön kommer att påverkas av klimatförändringar och andra faktorer de kommande 100 åren. Forskarna säger det går att rädda Östersjön om man agerar nu. Men politikerna vill vänta.


År 2098 kommer temperaturen vara högre och salthalten lägre i Östersjön än någon gång tidigare sedan 1850. Detta får stora konsekvenser – bland annat att den ökade temperaturen leder till att syrehalten i vattnet minskar, effekterna av övergödningen blir mer påtagliga och att flera arter som befinner sig på gränsen till sitt utbredningsområde försvinner på grund av lägre salthalt. Arter som torsk och den för Östersjön så viktiga blåmusslan kan försvinna helt. Det visar en ny unik studie som gjorts av ett stort antal forskare från länderna runt Östersjön. Studien är unik då det är den första som tittar i detalj på hur klimatförändringar och alla andra kända faktorer påverkar ett enskilt område.

Forskarna har använd de bästa klimatmodeller och modeller äver en rad andra faktorer som påverkar Östersjön. Modellerna har testats mot tidigare år – från 1850 till 2006 – och visat stämma väl överrens med verkligheten. Därefter har modellerna används för att förutsäga hur det kommer att se ut i Östersjön fram till 2098.

Studien visar inte bara de negativa effekterna på Östersjöns havsmiljö. Studien visar också att man trots allt kan motverka effekterna av de globala klimatförändringarna, till exempel genom att minska avrinningen av näringsämnen från land.
– Vi gör ingen bedömning av vad som ska göras, utan tillhandahåller ett verktyg för beslutsfattare att bedöma vad som behöver utföras för att uppnå en viss önskad effekt, säger Jonathan Havenhand som är professor vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.

Samtidigt berättar han att beslutsfattarna runt Östersjön hellre vill vänta, vilket en enkätundersökning som gjorts visar. Enligt enkäten anser beslutsfattarna visserligen att klimatförändringar är ett problem, me att man upplever att problemen är avlgsna i tiden. Forskarnas slutsats är därför att det behövs mer information om hur viktigt och bråttom det är med åtgärder som kan minska klimatförändringarnas effekter.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.