lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Det här kan lösa klimatfrågan

Publicerad: 19 oktober 2015, 09:56

Beskrivs som ett genombrott när det handlar om att dämpa växthuseffekten.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidGlobal UppvärmningVäxthuseffektenVäxthusgaser

Den här artikeln publicerades den 19 oktober i Miljöaktuellt Idag.

– Så vitt jag vet är det här det första material som kan binda koldioxid effektivt från fuktig luft. I andra fall är det en konkurrens mellan koldioxid och vatten och vatten vinner oftast. Det här materialet tar upp båda, men bindningen av koldioxid är enorm, säger Osamu Terasaki, professor vid Institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Hittills har det varit både svårt och dyrt att binda koldioxid i luften för att minska växthuseffekten, men forskarna har nu framställt ett återvinningsbart material med bättre kapacitet att binda koldioxid och vatten.

– Koldioxid skapas alltid tillsammans med fukt. Nu kan vi ta bort koldioxiden trots fukten, och tillsammans med andra tekniker som är under utveckling kan kolet sedan användas för att skapa andra värdefulla material. Forskare jobbar väldigt hårt på det här och jag tror att det kommer vara möjligt inom fem år. Det svåraste är att fånga koldioxiden och det har vi en lösning för nu, säger Osamu Terasaki.

Forskningen publiceras i tidskriften Science och är ett internationellt samarbete.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev