Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Det politiska fönstret att rädda klimatet kommer stängas

Publicerad: 9 december 2019, 13:06

Vi har kanske verkligen bara 11 år på oss att rädda klimatet. För sedan kan det bli politiskt omöjligt att minska växthusgasutsläppen, skriver forskaren Thomas Hale.


Efter en uppmärksammad vetenskaplig artikel i Science i februari 2015 om att mänskligheten överskridit 4 av 9 planetära gränser och rapporten från FN:s klimatpanel i oktober förra året om vad en uppvärmning med 1,5 grader skulle få för konsekvenser, har klimatforskare återkommande varnat för att det kommande decenniet kan vara vår sista chans att rädda klimatet genom att radikalt minska utsläppen. En insikt som också ligger bakom Greta Thunbergs globala ungdomsrörelse Fridays For Future som under det senaste året klimatstrejkat runtom i världen.

Enligt forskare handlar det om att när den globala uppvärmningen passerar en viss gräns så riskerar det att skapa negativa återkopplingar som gör att utvecklingen blir omöjlig att stoppa. Ett exempel är att när istäcket i Arktis smälter, blottas mörka hav och marker som gör att jordskorpan absorberar ännu mer värme än när marken var täckt av reflekterande is och snö.

Enligt forskaren Thomas Hale, lektor i global offentlig politik vid University of Oxford, England, får den här naturvetenskapliga insikten allvarliga politiska följder. I en kommentar i Climate Home News skriver han att det verkligen bara kan vara 11 år kvar att rädda klimatet.

Världen kommer inte att ta slut år 2030, konstaterar han. Men om vi inte vid den tidpunkten befinner oss i en situation att utsläppen håller på att minska dramatiskt, kommer vi sannolikt att överskrida 1,5 grader runt år 2040. Då har klimatstrejkarna nått medelåldern och håller på att göra karriär, så varför kan de inte själva lösa problemet då istället?
Enligt Thomas Hale kan det rent geofysiskt möjligen gå att i framtiden kompensera för att vi inte vidtagit tillräckliga åtgärder i dag, genom att suga ut koldioxid ur atmosfären och lagra den i jordskorpan. Men däremot tror han inte att det kommer att vara politiskt möjligt. För i takt med att klimatförändringarna blir allt mer påtagliga kommer det politiska fönstret för att genomföra åtgärder som minskar utsläppen att stängas.

Han beskriver en situation där klimatkostnaderna skjuter i höjden och blir allt mer allomfattande. Inte bara små önationer utan hela kustregioner kommer att hamna under vatten. Miljontals småjordbrukare blir utan vatten liksom jordbrukare som bidrar till den globala matproduktionen. Dödlig hetta gör hela regioner obeboeliga. Den politiska diskussionen kommer då inte längre handla om vem som blir vinnare eller förlorare på klimatpolitiken, utan om vem som kommer att överleva. I en sådan situation kommer politikerna att utsättas för ett enormt tryck att, istället för förebyggande åtgärder, satsa resurserna på att minska skadorna av klimatförändringar.
”Föreställ dig att du är borgmästare i en stad i mellanöstern där nattemperaturen har varit över 50 grader den senaste veckan. Kommer du att lägga stadens budget på klimatbesparande elbilar eller på klimatförstörande luftkonditioneringsanläggningar?”, frågar Thomas Hale retoriskt.

Enligt Thomas Hale är den goda nyheten att vi inte är där ännu.
”Ju mer vi kan förhindra klimatförändringar nu, samtidigt som vi säkerställer att de som är beroende av fossila bränslen inte lämnas på efterkälken, desto mindre existentiell kommer klimatpolitiken att bli i framtiden. Med andra ord krävs akuta åtgärder inte bara på grund av klimatvetenskapen utan på grund av den politiska vetenskapen. Vi kommer säkert ägna oss åt klimatförändringen längre än 11 år, men vi har kanske bara det kommande decenniet på oss att förhindra den”, skriver Thomas Hale i Climate Change News.

Läs hela krönikan på Climate Home News

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.