Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare efter skyfallen: Regionerna behöver ett tydligare ansvar för klimatanpassning

Publicerad: 2 augusti 2021, 09:45

Stora regnmängder orsakade översvämningar på flera platser i Kristianstad på onsdagen. Bland annat drabbades Centralsjukhuset i Kristianstad, där vatten tog sig in i omklädningsrum, korridorer och förråd för engångsartiklar på byggnadens baksida.

Foto: Johan Nilsson/TT

Efter den senaste tidens skyfall i Sverige höjs röster för ett tydligare regionalt ansvar för klimatanpassning.


Efter den senaste tidens skyfall i Sverige och att Centralsjukhuset i Kristianstad översvämmats höjs nu röster för att också regioner ska få ett tydligare ansvar för klimatanpassning. I dag har Sveriges kommuner ett indirekt ansvar för klimatanpassningen då det är kommunerna som genom plan- och bygglagen ansvarar för detaljplaner, vatten- och avlopp, räddningstjänst och sina egna fastigheter. Sveriges regioner har dock inget ansvar för klimatanpassning mer än som fastighetsägare. 

I en TT-artikel publicerad i Dagens Samhälle säger Mattias Hjerpe, som forskar om städers klimatomställning vid Linköpings universitet, att få regioner har kartlagt hur sårbara sjukhus och vårdcentraler är för skyfall. Han anser att regionernas ansvar för klimatanpassning behöver skärpas. 

”Regionernas klimatanpassningsarbete behöver stärkas. Det behövs ett tydligt mandat, som i förordningen till myndigheterna, där klimatanpassning och extrema väderhändelser pekas ut som viktiga. Gör en sårbarhetsanalys och ta fram en handlingsplan om vad som ska göras och när det ska bli gjort”, säger han i artikeln. 

Samtidigt menar han att det kan vara problematiskt att utfärda ett sådant uppdrag till en självstyrande region. Snabbast och mest effektivt anser han att det skulle vara att regionpolitikerna själva ålade sina tjänstemän att hantera klimatanpassningsfrågorna. 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.