Klimat
Forskare: Exporten svår nöt i klimattullssystem
Publicerad: 14 februari 2022, 10:21
Timothy Suljada är en av forskarna som står bakom policygenomgången. Foto: Thorleif Robertsson
Att exkludera exporten i klimattullssystemet kan leda till koldioxidläckage. Samtidigt kan en inkludering göra det mindre gynnsamt att framställa koldioxidsnåla produkter. Det visar en ny policygenomgång.
Om inte EU:s kommande system för så kallade klimattullar även inkluderar exporten så kan det få oönskade effekter. Samtidigt är det knepigt att ta med exporten av flera skäl. Det skriver forskare från Stockholm Environment Institute, SEI, i en policygenomgång.
EU-kommissionens förslag till så kallad gränsjusteringsmekanism för koldioxidutsläpp, CBAM, innebär att importerade produkter ”beskattas” för de koldioxidutsläpp som de orsakat, men samtidigt får koldioxidsnåla produkter som exporteras från EU inte någon rabatt.
”Om produkter exporterade från EU exkluderas från justering kan det ge europeiska produkter en konkurrensnackdel jämfört med utländska produkter och skulle kunna leda till att koldioxidsnåla produkter ersätts med mer koldioxidintensiva utländska produkter. Det kan också underminera det övergripande målet att tackla koldioxidläckage och minska globala växthusgasutsläpp”, skriver forskarna, som citerar publicerad forskning.
Enligt forskarna är det samtidigt problematiskt av flera skäl att inkludera exporten, bland annat för att det skulle kunna öka incitamenten att ökad koldioxidintensiteten på exporterade produkter och göra det mindre gynnsamt att framställa koldioxidsnåla produkter. Det skulle även kunna utgöra ett otillåtet exportstöd enligt WTO:s regler.
Under 2023 kan EU-kommissionens förslag på gränsjusteringsmekamism för koldioxidutsläpp börja fungera i en pilotfas. Till att börja med är det endast vissa sektorer som anses löpa stor risk för koldioxidläckage som ska omfattas, nämligen järn och stål, cement, aluminium, gödningsmedel och elektricitet.
Läs policygenomgången