Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Flamskyddsmedel ger prostatacancer

Publicerad: 1 oktober 2009, 07:27

Flamskyddsmedel i elektronik och plastvaror kan vara en viktig orsak till prostatacancer, enligt forskare.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceMiljögifter

Det är forskare vid Örebro Universitet som upptäckt att flamskyddsmedlet TBECH binder cellerna på ett sätt som påverkar kroppens organ och dess funktioner. Ämnet finns i många vanliga elektronikprodukter, plastvaror och byggmaterial. Upptäckten publicerades nyligen i vetenskapstidskriften Environmental Health Perspectives.

Idag släpper också Greenpeace den senaste utgåvan av publikationen "Guide to greener electronics" där man listar 20 stora elektroniktillverkare efter hur miljövänliga deras produkter är. Rankingen lägger ett stort fokus på flamskyddsmedel och andra miljögifter.

Den största nyheten i guiden är att datajätten Hewlett Packard slipper minuspoäng då de lanserat laptopen ProBook 5310m som enligt Greenpeace i stort sett är fri från PVC och bromerade flamskyddsmedel.
– I snart ett år har Apple varit ensamma om att kunna erbjuda en dator för dem som vill undvika de värsta kemikalierna. Nu har också HP en dator i stort sett fri från PVC och bromerade flamskyddsmedel, båda kemikalier med reproduktionshämmande och cancerframkallande egenskaper, säger Erik Albertsen som är ansvarig för miljögifter på Greenpeace.

Varje
år får 10 000 män i Sverige diagnosen, och 2500 dör av,  prostatacancer.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

GreenpeaceMiljögifter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.