fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Flamskyddsmedel kan vara tickande miljöbomb

Publicerad: 3 februari 2010, 10:00

Forskare vid kemiska instutionen vid Umeå universitet ska nu undersöka hur bränder i flamsyddat material påverkar miljön.
– Vi vet att utsläppen av bromerade dioxiner kan vara stora, men vi vet inte vilka ”avtryck” detta ger i miljön, säger forskaren Staffan Lundstedt.

Ämnen i artikeln:

ForskningGifterMiljögifter

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Forskare vid kemiska institutionen vid Umeå universitet har i studier sett att TV-apparater, datorer, plaster eller textiler som innehåller bromerade flamskyddsmedel avger stora mängder bromerade dioxiner då de börjar brinna. Enligt forskaren kan detta vara en tickande miljöbomb.
– Sådana här bränder leder helt klart till att den närmaste omgviningen, och inte minst räddningstjänstens personal, utsätts för höga halter av giftiga ämnen. Men utsläppen kan också innebära en mer långsiktig risk om miljön runt omkring olycksplatsen blir förorenad, säger Staffan Lundstedt som är forskare vid kemiska institutionen.

Nu ska forskarna undersöka vilka miljöföroreningar som bränder i flamskyddat material orsakar.
– Vi vet att utsläppen av bromerade dioxiner kan vara stora, men vi vet inte vilka ”avtryck” detta ger i miljön. Det tänkte vi ta reda på nu. Fortfarande saknas till exempel kunskap om hur stabila de bromerade dioxinerna är i miljön och i vilken omfattning de lagras i vår omgivning.

Staffan Lundstedt och hans kollegor misstänker att de bromerade dioxienerna både är cancerogena och hormonstörande – precis som  klorerade dioxider. Om misstanken visar sig stämma är det allvarligt då utsläppen av bromerade dioxiner är betydligt större än utsläppen av klorerade dioxider vid okontrollerade bränder.
– Den kunskap vi nu får fram är viktig för att vi på ett riktigt sätt ska kunna bedöma risker efter bränder i flamskyddat material. Det kan till exempel handla om vilka rekommendationer vi ska ge dem som bor i närheten av ett olycksområde, om de till exempel låta sina barn leka i sandlådan och äta sina egenodlade grönsaker?, berättar Staffan Lundstedt.

Redan
nu är många bromerade flamskyddsmedel förbjudna i Europa. Men de finns fortfarande kvar i många produkter och byggnader.
– Kanske är det så att vi måste minska användningen av flamskyddat material ännu mer. Vi hoppas att våra resultat ska kunna underlätta en sådan bedömning, säger Staffan Lundstedt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev