Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare förbereder attack mot klimatskeptiker

Publicerad: 17 Februari 2012, 08:47

Igår startade forskarmötet som avslutas på måndag.


Ämnen i artikeln:

Klimatskeptiker

Detta års stora forskarmöte, som hålls i Vancouver, kretsar kring klimatförändringarna och dess konsekvenser för mänskligheten. Temat har väckt stor uppståndelse hos mäktiga klimatskeptiska lobbyister som hävdar att människan inte har någon effekt på klimatet. Deras arbete har varit framgångsrikt under de senare åren. Idag tror färre amerikaner att klimatförändringarna beror på människan, än för fem år sedan, rapporterar SVT:s vetenskapsredaktion.
‒ Jag är mycket oroad. Våra motståndare har mer resurser och är duktiga på att kommunicera. Vi måste hitta mer populära vägar att få ut vårt budskap och bli bättre på kommunikation helt enkelt, säger Nina Fedoroff, ordförande för AAAS, organisationen som arrangerar mötet.

Samtidigt minskar förtroendet för forskare i allmänhet på olika håll i samhället. Manipuleringen av fågelinfluensaviruset är ett exempel som rört upp debatten, och där den amerikanska regeringen stoppade publiceringen. Arrangören AAAS har fått kritik för att mötet hålls i Kanada. Dels innebär det långa flygresor för deltagarna, dels har Kanada varit i blåsväder på sistone för sina satsningar på utvinning av olja ur oljehaltig sand.
‒ Den ekologiska skada man orsakar när man bryter oljesand är fruktansvärd. Speciellt med tanke på hur lite olja man får ut av det, säger Nina Fedoroff till SVT:s vetenskapsredaktion.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Klimatskeptiker

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.