Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare försöker lösa kvicksilverproblem 

Publicerad: 15 mars 2018, 07:06

Översvämmat kalhygge

Foto: Emilmoul/ Wikimedia Commons

Kvicksilverläckage från skogsbruk till sjöar kan verka som ett omöjligt problem. Nu har forskare och skogsbolag gått ihop för att komma fram till en lösning.


Svenska skogsbolag kan inte påverka utsläppskällorna till det kvicksilverläckage som uppstår från skogsbruk till sjöar då kvicksilvret härstammar från kol- och oljeindustrier i andra länder. Kvicksilvret kommer till Sverige via luften för att sedan lagras i skogsmarken. När skogen huggs ner frigörs kvicksilvret som rinner ut i sjöar och vattendrag.

Det skogsbolagen däremot kan göra för att påverka utsläppen som orsakas när skogen huggs ned är bland annat att undvika de körskador som orsakas av skogsmaskiner. Det var en av slutsatserna när Rolf Lidskog, professor i miljösociologi vid Örebro universitet, och andra forskare från den nationella forskningsplattformen Future Forests vid SLU bjöd in relevanta myndigheter och skogsbolag till en workshop där de diskuterade olika lösningar.
”Det handlar om att undvika att sätta mål som inte går att nå och istället hitta sätt som leder till handlande och inte uppgivenhet”, sägerRolf Lidskog i en kommentar.

Mötet, som mynnade ut i en vetenskaplig artikel, konstaterade också att det är viktigt att sprida kunskap om situationen och vilka metoder det finns att tillgå. Deltagarna önskade också tydligare juridiska och geografiska jurisdiktioner samt en nationell politisk integration som kan underlätta samordningen.
”Vi måste hitta sätt att komma stegvis närmare en lösning. Och även om skogssektorn inte kan lösa problemet på egen hand var det tydligt att de var beredda att ta ett delansvar”, säger Rolf Lidskog.

Läs den vetenskapliga artikeln i Science Direct

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.