fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Fossilproduktionen måste minska snabbare än tidigare beräknat

Publicerad: 9 september 2021, 09:14

Fossilproduktionen måste minska snabbare än tidigare beräknat för att 1,5-gradersmålet ska vara möjligt att nå, hävdar forskare i Nature-artikel. Foto: spooh/ Getty

En ny studie uppger att mer av världens fossila tillgångar än tidigare beräknat behöver stanna i marken för att 1,5-gradersmålet ska kunna vara möjligt.

Ämnen i artikeln:

ParisavtaletNatureGreenhouse Gas ProtocolKlimatpolitikOlja

JR


En ny forskningsstudie konstaterar att 60 procent av världens alla olje- och gasreserver och 90 procent av alla koltillgångar måste bevaras i marken om 1,5-gradersmålet ska kunna uppnås. Enligt kalkylen som tagits fram i studien borde den globala toppen av olja-, gas- och kolproduktionen ha nåtts redan förra året för att därefter minska med 3 procent per år till år 2050. 

Resultaten i studien, som publicerades i Nature i går, ger betydligt mindre utrymme för fortsatt fossilproduktion än tidigare vetenskapliga beräkningar gjort gällande. Det innebär enligt forskarna att de flesta nya planerade eller framtida projekt för att utvinna olja-, gas- eller kol kommer att försvåra möjligheterna att nå internationellt överenskomna klimatmål. 

Forskarna menar slutligen att de modeller som använts sannolikt räknar lågt på vad som faktiskt krävs av fossilindustrin för att världen ska kunna nå 1,5-gradersmålet. Samtidigt medger de att studien inte räknat med eventuella osäkerheter som till exempel oväntade tröskeleffekter i klimatsystemen.

Läs artikeln i Nature 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev