Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Gammelskogarna måste skyddas nu

Publicerad: 13 augusti 2010, 07:50

Idag avslutas den internationella skogskonferensen PRIFOR 2010 i Sundsvall. Ledande forskare är eniga. De svenska gammelskogarna måste skyddas – nu.

Ämnen i artikeln:

SkogJordbruk

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


På skogskonferensen PRIFOR 2010 i Sundsvall har 200 skogsforskare från hela världen samlats för att hitta strategier för att stoppa utarmningen av de nordliga naturskogarna. Och forskarna är överens om att der brådskar.
– Man måste sluta avverka de sista gammelskogarna någon gång. Så varför inte sluta nu, säger George Peterken som är professor vid Nottingham University i Storbritannien.
Enligt Peterken är de nordliga naturskogarna viktiga för oss människor. Om inte annat för att förstå hur våra skogar sett ut ur ett historiskt perspektiv.

Forskarna på konferensen konstaterade bland annat att gammelskogar behöver skyddas. Man enades också om att det var viktigt att öka naturhänsynen i det brukade landskapet för att värna om den biologiska mångfalden.

Miljöorganisationen Skydda Skogen har länge arbetat för att skydda de svenska gammelskogarna. Nu har man lyckats få 200 forskare att skriva under deras upprop "Skydda Sveriges Gammelskog" som riktar sig till riksdag och regering. En av forskarna som skrivit under är Bengt Gunnar Jonsson som är professor vid Mittuniversitetet och initiativtagare till PRIFOR. Bengt Gunnar Jonsson menar att läget för de svenska gammelskogarna är akut.
– Läget är akut. Titta i rödlistan över hotade skogsarter, den har inte direkt blivit kortare, säger han och menar att klyftan mellan forskarna och utförarna i skogen måste minska för att förbättra tillståndet i skogen.

I ett pressmeddelande skriver Skydda Skogen att Sveriges politiker måste ta till sig förskarnas budskap. De måste helt enkelt stoppa avverkningen av de oskyddade äldre naturskogarna.
– Det finns ingen tid att förlora. Att ledande forskare från många länder delar denna uppfattning borde ge våra politiker ett tryggt och bra underlag för att agera nu, säger Josefine Gustafsson på Skydda Skogen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev