Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: GMO kan ge cancer

Publicerad: 24 september 2012, 05:13

Franska forskare hävdar att råttor som utfordrats genmodifierad majs utvecklar cancer i högre grad än andra råttor. Frankrike vill nu att EU snabbt ska bedöma de nya rönens vetenskapliga värde.


Det är den danska tidningen Ingeniøren som berättar om den franska studien där forskarna varnar för att råttor som utfordrats med gmo-majen NK603 utvecklar cancer i högre grad än andra råttor. Tidningen berättar också att Frankrike pressar EU-kommissionen att göra en snabb granskning av forskarnas nya resultat. EU-kommissionen har agerat genom att skicka ut studien – som puplicerats i vetenskapliga Food and Chemical Toxicology – till alla EU:s medlemsländer.

Om de franska forskarnas resultat bekräftas säger Frankrike att man kommer att kräva importförbud. Tidningen Ingeniøren berättar att en granskning kan dröja. De franska forskarna vägrar nämligen att lämna ut sina forskningsunderlag till Efsa – EU:s livsmedelssäkerhetsmndighet. De franska forskarna menar nämligen att Efsa är partiska då det var de som en gång godkände majssorten i Europa.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News