Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: ”Gömda kolfällor i utsläppsrapportering”

Publicerad: 2 september 2014, 05:30

Från årlig rapportering av kraftverkens utsläpp till kumulativa effekter över en 40-årsperiod. Forskare varnar nu för att dolda klimateffekter döljer sig bakom kortsiktig utsläppsstatistik.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 1 september.

Länder världen över rapporterar årligen hur mycket utsläpp deras kraftverk ger upphov till. Men brister i rapporteringen leder till att klimateffekten gravt underskattas, menar forskare som skrivit en artikel i den vetenskapliga tidskriften Environmental Research Letters.

De lanserar istället ett nytt sätt att räkna. När ett nytt kraftverk byggs bör koldioxidutsläppen under hela anläggningens i snitt 40-åriga livstid räknas in, anser forskarna, som kallar dessa utsläpp för ”committed emissions”. Enligt det räknesättet ökade utsläppen med fyra procent per år mellan åren 2000 och 2012.

– De årliga utsläppen vi övervakar är små jämfört med de kumulativa utsläppen som kommer att ge stora temperaturökningar. Alternativet vi presenterar, som vi kallar för commitment accounting, hjälper till att kvantifiera utsläppen på lång sikt relaterat till investeringsbeslut som fattas idag, säger Steven Davis, klimatforskare vid University of California och en av författarna till artikeln, till Environmental Research Web.

Läs forskarnas artikel här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.