Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Här är oljeindustrins missar kring framtiden

Publicerad: 7 februari 2017, 14:59

Den snabba utvecklingen inom grön teknik gör att omställningen från fossila bränslen kan gå betydligt snabbare än vad oljeindustrin räknar med. Det visar en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Snabbt fallande kostnader för elbilar och solcellsteknik gör att vi kan nå ”peak coal” redan 2020. Det visar en ny rapport som sammanställts av Grantham Institute vid Imperial College i London, i samarbete med the Carbon Tracker Initative. Enligt rapportförfattarna har energi- och oljebolag gravt underskattat den effekt som grön teknik kommer att få för prisutvecklingen inom fossila bränslen som olja och kol. I rapporten beräknar man att enbart ökningen av elfordon kan bidra till att efterfrågan på olja minskar med 2 miljoner fat per dag från och med 2025. Det är samma volym som orsakade en kollaps av oljepriset 2014-2015.

Rapportförfattarna skriver vidare att den tekniska utvecklingen inom förnybar energi nu går så snabbt att även de resultat som presenteras i den aktuella rapporten kan verka konservativa inom 5 år. Energisektorn och vägtransporter står för ungefär hälften av den fossila bränslekonsumtionen. De är branscher som påverkas starkt av den snabba ökningen av elfordon och fallande priser på solkraftsteknik. Därför bör alla scenarion som görs för att beräkna den framtida användningen av fossila bränslen ta med prisutvecklingen på dessa områden i beräkningen, tillsammans med nationella och globala utsläppsmål menar forskarna.

Om man gör det får man enligt rapportförfattarna ett scenario som skulle ge en mer korrekt bild av verkligheten, och som bland annat skulle visa att:

* Solceller kan utgöra 23 procent av den globala elproduktionen 2040, inte 11 procent som ExxonMobiles prognoser visar. Det skulle innebära att man helt kan fasa ut kol och låta naturgas utgöra max 1 procent av marknaden.

* Elfordon kan stå för mer än en tredjedel än vägtransporterna 2035, istället för 6 procent som BPs prognoser visar.

* Kolet kommer peaka vid 2020 för att sedan falla till hälften av 2012 års nivåer 2050.

* Den globala uppvärmningen skulle stanna på mellan 2,4 och 2,7 grader 2100, istället för 4 procent enligt de ”business as usual”-scenarios som oljeindustrin refererar till.

Läs rapporten här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.