Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Här är orsakerna till svenskarnas bristande klimatengagemang

Publicerad: 6 december 2012, 08:13

Svenskar har mycket kunskap om klimatproblematiken. Men engagemanget saknas. Nu berättar forskare varför.


En ny undersökning från mediaforskarna Peter Berglez och Ulrika Olausson visar att svenskar inte längre tvivlar på klimatförändring – men att vi ändå inte blir engagerade. Orsaken till det bristande engagemanget kan till viss del förklaras av mediernas agerande. Ulrika Olausson är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet och hon har kartlagt hur olika länders medier har förhållit sig till klimatfrågan.
– Det var som om luften gick ur medierna efter klimatmötet i Köpenhamn 2009. Efter det har rapporteringen kring klimatfrågan minskat drastiskt i alla delar av världen, säger hon.

Enligt medieforskarna finns det i delar av världen nu konsensus kring klimatfrågan. Majoriteten tror att klimatförändringarna är skapade av människan. Trots det saknas det engagemang bland svenskarna.
– Tidigare fanns det en övertygelse om att den dagen alla är överens om att det sker förändringar i klimatet kommer vi kunna lösa problemet. Men så har det inte blivit, säger Peter Berglez.

Han fortsätter.
– Trots att många är ledsna över att framtida generationer kanske aldrig kommer kunna se en isbjörn, blir de flesta inte känslomässigt engagerade.

Örebroforskarna anser att mediernas rapportering bidragit till att det inte längre råder någon tvekan om klimatförändringarnas orsaker. Nu tycker man att det är dags för medierna att gå vidare.
– Jag tror inte vi ska låsa oss fast vid hur en komplicerad fråga som klimatfrågan ska anpassas till medierna logik utan vända på det. Hur kan medierna anpassa sig till klimatfrågan, säger Peter Berglez.

Medieforskarna efterlyser ett större fokus på pratktiska lösningar.
– Annars finns det en risk att vi vänjer oss vid hotet och rädslan och att detta leder till klimatförnekelse eller apati. Det finns tecken på att det redan håller på att hända, säger Ulrika Olausson.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.