Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Klimat
Publicerad: 2 maj 2012, 07:46
Klimatförändringarna tidigarelägger vårtecknen, något som hittills har ”dramatiskt underskattats” av forskarna.
Ämnen i artikeln:
VäxthuseffektenKlimatförändringarna medför en tidigarelagd vår. Under det senaste seklet har jordens medeltemperatur höjts cirka en halv grad, vilket enligt SLU-forskaren Kjell Bolmgren fått konsekvenser:
‒ I södra Sverige har det medfört att perioden "mellan hägg och syren" kommer ungefär en vecka tidigare än för 50 år sedan, medan de tidigaste vårtecknen, såsom hassel och blåsippor är nästan två veckor tidigare, säger Kjell Bolmgren i ett pressmeddelande.
I denna veckas Nature publiceras en artikel från en forskargrupp, vari Kjell Bolmgren ingår, som visar att lövsprickningen och blomningen i naturen sker fyra respektive åtta gånger så snabbt som i de vetenskapliga experimenten. Sammanlagt har 1643 arter studerats och forskarna "verkar dramatiskt ha underskattat hur växter svarar på klimatförändringen".
De vetenskapliga simuleringarna försöker efterlikna verkliga förhållanden och förhöjda temperaturer med hjälp av exempelvis värmekablar i marken eller värmelampor ovan mark. Studien visar att värmelampsförsöken stämde bäst överens med observationerna i naturen.
‒ Resultaten från dessa studier används till globala klimatmodeller och för att förutse effekter på biologisk mångfald och ekosystemtjänster är det viktigt att förbättra förutsägelserna, säger Elizabeth Wolkovich i ett pressmeddelande. Hon arbetar vid University of British Columbia och ledde forskargruppen.
Jesper Gunnarsson
Ämnen i artikeln:
Växthuseffekten