lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare hittar partiklar från luftföroreningar i moderkakor

Publicerad: 20 september 2018, 05:51

Foto: Jeremy Kamp/Wikimedia Commons

För första gången har forskare hittat bevis för att partiklar från luftföroreningar vandrar genom gravida kvinnors kroppar och sätter sig i moderkakan.

Ämnen i artikeln:

Luftföroreningar

I studien undersökte forskarna moderkakor från fem kvinnor, boende i London, som fött friska barn. När forskarna studerade kvinnornas moderkakormed ett optiskt mikroskop fann de mörka partiklar i de makrofagceller, som är en del av kroppens immunförsvar, hos samtliga fem kvinnor.

Fortfarande krävs ytterligare kontroller för att bekräfta att det verkligen rör sig om sotpartiklar men företrädare för forskningslaget säger till tidningen The Guardian att partiklarna liknar de sotpartiklar man hittar i människors lungor, samt att de har svårt att se vad det skulle kunna vara annars.

Flera tidigare studier har visat att luftföroreningar kan orsaka förtidigt födda barn med låg födelsevikt, något som kan leda till hälsoproblem senare i livet. Hos vuxna är det sedan länge känt att luftföroreningar orsakar sjukdomar i andningsorganen och hjärtproblem men nyare forskning visar att partiklar även har en negativ påverkan på hjärnan och intelligensen.

Forskarna bakom den nya studien vet ännu inte om partiklarna kan passera moderkakan och hamn i fostret men de misstänker att så är fallet. Även om partiklarna skulle stanna i moderkakan så skulle de kunna ha en skadlig påverkan på fostret om de påverkar moderkakans funktion negativt. En av forskarna bakom studien säger till The Guardian att hon råder gravida kvinnor att välja vägar där det inte är så mycket trafik och avgaser.

Den nya forskningen kommer att presenteras på söndag vid European Respiratory Society´s internationella kongress i Paris.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev