Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare kartlägger effekter av ökad biodrivmedelsproduktion

Publicerad: 27 januari 2017, 15:13

Forskare från IVL, SLU och Stockholms universitet har gjort en kartläggning över hur olika ekosystemtjänster skulle komma att påverkas av en ökad biodrivmedelproduktion från skog och jordbruk.


Kartläggningen visar att ökad biodrivmedelsproduktion gynnar vissa ekosystemtjänster, som till exempel kolinlagringen i skogen, och belastar andra, som till exempel markens möjlighet till återhämtning för ytterligare produktion.

– Vi har koncentrerat oss på några olika biodrivmedel och tittat på vilken påverkan produktionen av dessa har på 22 olika ekosystemtjänster, berättar Karin Hansen, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet för Aktuell Hållbarhet.

Karin Hansen säger att kunskap om vilka ekosystemtjänster som påverkas av biodrivmedelsproduktion kan bidra till bedömningen av hur hållbara olika drivmedel är.

– I den här studien har vi gått igenom allt material vi kunnat hitta om hur en eventuellt ökad biodrivmedelsproduktion skulle påverka olika ekosystemtjänster. Syftet har varit att visa på vilka tjänster som kan påverkas, däremot har vi inte jämfört påverkan av olika biobränslen och vi föreslår inte heller några åtgärder, säger Karin Hansen som tillägger att det behövs fler studier, bland annat för att jämföra de olika biodrivmedlen med varandra.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.