Klimat
Forskare: ”Klimatåtgärder kan ge dubbel vinst”
Publicerad: 22 januari 2015, 10:38
Sverige kan med omvärldens hjälp undvika ozonskador på växtlighet till ett värde av drygt 900 miljoner kronor om året, visar en ny studie.
Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 22 januari.
IVL Svenska Miljöinstitutet har i samarbete med SMHI, Göteborgs universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, analyserat hur marknära ozon påverkar de ekonomiska värdena på jordbruksgrödor och skog. Rapporten visar att skadorna redan är omfattande och prognosen är fortsatt dyster om inget görs. Då väntar eskalerande, klimatrelaterade problem med högre temperaturer och sämre skördar, varnar forskarna som konstaterar att produktionen av ozonkänsliga grödor som vete och potatis redan har minskat till följd av de höga ozonhalterna i Europa.
Forskarna betonar dock att den alarmerande utvecklingen går att bromsa, förutsatt att Europa gemensamt med andra länder globalt enas om att ta krafttag mot utsläppen av växthusgaser.
– Sedan drygt 20 år tillbaka ser vi en minskning av de högsta ozonhalterna i södra Sverige och norra Europa, sannolikt till följd av framgångsrika utsläppsåtgärder. Däremot har vi tyvärr fått allt högre bakgrundshalter av ozon över hela norra halvklotet, säger Per-Erik Karlsson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Marknära ozon bildas genom reaktioner mellan luftföroreningar som kväveoxider och kolväteföreningar, som drivs av energin i solljuset.
– Trafiken, industrin men även sjöfarten måste minska sina utsläpp, slår Per-Erik Larsson fast och pekar på att vinsten är radikalt minskade ozonskador på växtlighet, som alltså kan mätas i ansenliga belopp, närmare en miljard kronor fram till år 2050.
Per-Erik Karlsson är medveten om att det är "svåra åtgärder", som han uttrycker det, men han menar att den ekonomiska aspekten kan vara drivkraften.
– Det är ju dubbel vinst, och det kan öka motivationen. Förutom att vi får ett bättre klimat, säger Per-Erik Karlsson till Miljöaktuellt.
Ola Söderlund