Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare letar liv i Antarktis dolda sjöar

Publicerad: 9 Mars 2009, 05:44

Djupt ner under Antarktis is finns en mängd sjöar. Nu ska forskare borra sig ner i jakt på nya livsformer.


Brittiska forskare har fått klartecken att borra sig ner i den antaktiska isen för att studera vad som gömmer sig i en av de 150 sjöar som påträffats djupt under isen.

Lake Ellsworth, en sjö 3,4 kilometer under isen i västa Antarktis, har under en längre tid kitlat forskarnas nyfikenhet. Det talas bland annat om att sjön ska vara boplats för hittills okända unika livsformer.

– Det är en mörk kall plats som varit avskärmad från den yttre världen och det är sannolikt att det finns unika livsformer, säger Martin Siegert, professor vid Edinburgh University, till The Independent.

– Vårt team är det första att studera denna forntida sjö. Microbiologer anser att subglaciära djupvattensjöar är unika extrema miljöer där ovanliga mikrober kan anpassa sig och överleva.

Lake Ellsworth har varit täckt av is i mellan 400.000 och till 2 miljoner år. Det blir den antarktiska sommaren 2012 – 2013 som britterna sätter borrspettet i isen.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.