Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Liten risk för att mikroplaster ska transportera miljögifter i hav

Publicerad: 1 november 2019, 08:33

Oron för att mikroplaster i hav och sjöar ska transportera miljögifter vidare är obefogad. Det hävdar en svensk plastforskare i en avhandling.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Oron för att mikroplaster i hav och sjöar ska transportera miljögifter vidare är obefogad. Det hävdar plastforskaren Christine Schönlau i en ny doktorsavhandling vid Örebro universitet. Christine Schönlaus undersökningar visar att mikroplast är sämre på att transportera farliga ämnen i haven än man tidigare har trott.

I havens bottensediment har det lagrats gifter som sedan länge varit förbjudna. Många forskare har pekat ut risken för att mikroplaster ska suga upp olika miljögifter och transportera dem vidare, i värsta fall till fisk som sedan äts av människor.

Nu har Christine Schönlau gjort undersökningar i en sjö utanför Kumla, i havet vid Fiskebäckskil på svenska västkusten, Askö på östkusten, Stora barriärrevet i Australien och den förorenade hamnen i San Diego i USA. Slutsatsen som dras efter undersökningarna är att mikroplaster har mycket svårt att suga upp miljögifter och att mikroplaster därför sannolikt inte sprider miljögifter vidare i havens ekosystem. Bland annat visar undersökningarna låga koncentrationer av miljögifter som dioxiner, PCB och klorerade bekämpningsmedel som DDT i den mikroplast som användes vid testerna.
“Jag tycker inte att du ska vara orolig för att äta fisk. Fiskarna är redan i dag utsatta för kemikalier. Om de äter lite plast så kommer det troligen inte att förändra mängden föroreningar i vävnaderna”, säger plastforskaren Christine Schönlau vid Örebro universitet, i en kommentar.

Läs “Microplastics in the marine environment and the assessment of potential adverse effects of associated chemicals”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev