Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Mikroplaster inte något hot i dag

Publicerad: 18 januari 2019, 08:53

Foto: Oregon State University/Flickr

Mikroplaster utgör i dag inte något större hot mot miljön eller människor. Det menar forskare vid Science Advice for Policy by European Academies, SAPEA, i en sammanställning av forskningsläget kring mikroplaster.


Enligt forskarna är de ekologiska riskerna väldigt små för nuvarande och de negativa effekter av mikroplaster som har uppmätts handlar om betydligt högre koncentrationer än vad som vanligtvis förekommer i naturen. Forskarna pekar samtidigt på kunskapen om mikroplaster är förhållandevis god vad det gäller sötvatten och ytvatten i havet men att det i större utsträckning saknas kunskap om mikroplasters effekter i luft och jordlager. Dessutom menar de att forskningen i ämnet måste bli mer harmoniserad och jämförbar och att på sikt riskerar problemen att bli betydligt större.
”Om utsläppen av mikroplaster till miljön fortsätter som i dag kan de ekologiska riskerna vara betydande inom ett århundrade”, skriver forskarna. De menar även att det kan finnas platser där mikroplaster redan i dag utgör ett problem

SAPEA tillhandahåller EU-kommissionen med vetenskapligt underlag för beslutsfattande.

Läs rapporten från SAPEA

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.