Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Miljöledningssystem gör inte miljöarbetet bättre

Publicerad: 24 december 2009, 05:00

Miljöledningssystem leder inte till bättre miljöarbete. I varje fall blir inte tillståndspliktiga verksamheter bättre på att nå sina lagstadgade miljökrav bara för att de är iso 14001-certifierade. Det hävdar forskare som säger att det till och med ibland är tvärt om.


Ämnen i artikeln:

ForskningMiljöledningssystem

Forskaren Thomas Zobel vid Luleå tekniska universitet har jämfört förbättringstakten på miljöområdet mellan certifierade och icke certifierade företag i tillverkningssektorn. Resultaten pekar på att skillnaden är liten och att de icke certifierade ibland till och med är bättre.

Thomas Zobel har studerat miljödata för 106 företag varav 66 var certifierade enligt iso 14001 för att se om de sistnämnda hade kommit längre i sitt miljöarbete än de andra. Ett av syftena var att se om det finns anledning för tillsynsmyndigheter att lätta på tillsynen av certifierade företag.
– Min studie handlar egentligen om tillsyn och tillsynsbehovet – inte om miljöarbetet totalt, säger Thomas Zobel.

Samtidigt
skriver han i sin forskningsrapport att "de företag som planerar för att införa miljöledningssystem och gå mot en certifiering inte kan räkna med att man därigenom dramatiskt förbättrar sig inom miljöområdet." Thomas Zobels slutsats är att miljöledningssystem som iso 14001 inte nödvändigtvis ger resultat i form av ökad förbättringstakt i företagens miljöarbete eller högre lagefterlevnad.

standardiseringsorganet SIS är man kritiska till Thomas Zobels resultat och tycker att han drar en rad märkliga slutsatser.
– Problemet med hans metod är att han bara tittar på tillståndspliktiga verksamheter som ofta jobbar efter gamla parametrar som tar upp saker som utsläpp, resursförbrukning, energiförbrukning av avfallsmängder. Dessa tillståndsplikta områden är emellertid bara en liten del av de frågor man jobber med inom ett miljöledningssystem, säger Sara Ellström som arbetar med miljölednignssystem som projektledare.

Sara Ellström menar att de områden som Zobel tar upp i sin rapport är områden som lagstiftningen tvingat fram hos företagen sedan länge.
– Prestandaförbättringarna inom företagens miljöarbete idag görs oftast på helt andra områden, säger hon.

Hotellkedjan Scandic är ett företag som valt att inte arbeta med iso 14001-certifiering. Företagets hållbarhetsansvariga, Inger Mattsson, är emellertid förvånad över studiens resultat.
– Jag blir faktiskt förvånad. Men det kanske är så att företag som certifierar sig slår sig till ro. Jag vet faktiskt inte, säger hon.

Istället för iso 14001 har Scandic valt att arbeta med Svanen, vilket i och för sig kan anses vara en annan typ av miljöledningssystem.
– Vi har valt Svanen så vi står inte utan ramverk. Fördelen mes Svanen, tycker vi, är att det är en utomstående part som ställer krav. Vi sätter inte upp kraven själva, som man gör med ISO 14001, säger Inger Mattsson.

Industrijätten Sandvik ser däremot stora fördelar med sin globala iso 14001-certifiering.
– Vad det gäller tillståndspliktiga verksamheter är det nog inte så stor skillnad, där känns forskningsstudien inte som någon större överraskning, säger Karin Östman som har titeln global processägare för miljö- och arbetsmiljöledningssystem.

Inom
det tillsynsstyrda området av företagets verksamhet är man, enligt Karin Östman, redan så styrd av lagstiftningen att ISO 14001 egentligen inte har någon betydelse.
– Men det är i Sverige det. Globalt ser det väldigt olika ut. Lagstiftning finns ofta, men tillsynen har ofta stora brister. Här är ISO 14001 väldigt viktigt för oss. Vi skulle så klart kunna göra det här ändå, men nu har vi tredjepartsrevisorer som granskar alla våra bolag världen över. Och det stramar definitivit upp miljöarbetet, säger hon.

Thomas Zobel är mycket väl medveten om att hans resultat har begränsningar, och att de rör tillsynsområden och inget annat. Inte desto mindre tycker han att resultaten är intressanta – inte minst i den debatt som förts om tillståndslättnader för ISO 14001-certifierade företag.
– Det har förts en debatt om att man ska ge företag som har miljöledningssystem tillståndslättnader. Enligt mina resultat borde man alltså inte görar det, säger han.

Thomas Zobel säger emellertid att han tror att många företag, inte minst  tjänsteföretag, inte borde skaffa sig iso 14001-certfieringar.
– Min uppfattning är att många företag går in för det här med iso-certifiering utan vetenskaplig grund. Det behöver inte vara dåligt, men jag tror att i varje fall tjänsteföretag klarar sig väldigt bra utan miljöledningssystem, säger han.

Thomas Zobe
l tycker också att det är märkligt att iso-systemets tredjepartsrevisorer, de certifieringsföretag som granskar företagen, inte har några incitament på att straffa företagen – då de i så fall blir av med en kund och en inkomst.
– Det är ett märkligt system. Men allt det här är mina åsikter. Och det har inget att göra med min studie, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.