Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Minskad avverkning ger omedelbar klimatnytta

Publicerad: 22 oktober 2021, 09:41

Klimatnyttan med att minska avverkningstakten har beräknats vetenskapligt.

Foto: Mats Samuelsson / TT /

Att minska avverkningstakten i Sverige skulle kunna få stor betydelse för att minska de svenska klimatutsläppen enligt en vetenskapligt granskad artikel av forskare vid Umeå universitet.


Ämnen i artikeln:

KlimatanpassningSkogBioenergi

Ny forskning från Umeå universitet visar hur skogsavverkningar i olika delar av landet påverkar atmosfärens koldioxidhalt. Enligt studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Environmental Research Letters, ger minskad avverkning stor klimatnytta på kort och medellång sikt. Men ökade avverkningsnivåer ger negativa klimateffekter både på kort och lång sikt – och detta även om man räknar in att biomassa från skogen ersätter fossila källor.

Forskarna analyserade fem olika län och fann att från klimatsynpunkt är det på kort sikt mest fördelaktigt att minska avverkningen i högproduktiva områden som Skåne och Västra Götaland. En mer uthållig klimatnytta fås dock i lågproduktiva områden som Norrbotten och Jämtland.

”Förklaringen är främst att skogen betraktas som avverkningsmogen vid en ålder när växande träd fortfarande fixerar stora mängder koldioxid, men också att ett kalhygge avger koldioxid. Denna effekt är så kraftig att den för lång tid framöver överskuggar de fördelar som skogsbruket ger”, säger professor Göran Englund på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Enligt forskarna är den potentiella klimatnyttan av att minska avverkningstakten är avsevärd i förhållande till samhällets övriga prognostiserade utsläpp.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.