Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare misstänker skogen som klimatsabotör

Publicerad: 15 mars 2012, 12:02

Skog är kanske inte lika bra kolsänka som man trott. Vattenmiljöer kan omintetgöra de positiva effekterna.

Ämnen i artikeln:

Koldioxidutsläpp

Träd och växtligheten i sig tar upp koldioxid, men om man tar hänsyn till hela landskapet med våtmarker, vattendrag och sjöar, då kan bilden bli en helt annan. Skogslandskapet som helhet kan istället släppa ut mer koldioxid än vad som tas upp, rapporterar Vetenskapsradion.

Anledningen är att när skogens avfall, i form av organiskt material, når vattnet så bryts det ner till bland annat koldioxid och metan, vilket gör att nettoeffekten kan bli ett utsläpp av växthusgaser. Forskningsprojektet LAGGE leds av professor Leif Klemedtsson vid Göteborgs universitet, och har till uppgift att titta närmare på de här frågorna. De ska bland annat mäta koldioxidhalten i luften strax ovanför trädtopparna.
‒ Projektet är fortfarande i sin linda. Vi kommer kunna presentera intressanta resultat, men jag tror att vi kommer ställa fler frågor än vad vi har svarat på, säger Leif Klemedtsson till Vetenskapsradion.

Utfallet kan få stor inverkan på klimatpolitiken, som idag inte räknar med utsläpp från vattenmiljöer. David Bastviken är docent och biokemist vid Linköpings universitet:
‒ Det här att vissa länder ska kunna köpa skog i andra länder för att kompensera för sina egna utsläpp, om skogen inte är den stora kolsänka som många tror, då kan ju inte den kompensera för fossila utsläpp. Samtidigt blir det ännu viktigare att bevara skogen, hugger man ner den så blir kanske landskapet en stor växthusgaskälla istället, säger David Bastviken till Vetenskapsradion.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev