Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: ”någon måste företräda friluftslivet!”

Publicerad: 27 augusti 2012, 09:26

Kunskaperna om människan i naturen är usel. Det finns 200 professor för skogs- och jordbruksvetenskap och landskapsplanering. En handfull för friluftsliv och naturturism, skriver Peter Fredman och Maria Steneke på DN-debatt.


Närhet till naturen marknadsförs av många kommuner som en tillgång. Men det stannar ofta vid retorik. En framgångsrik friluftspolitik behöver tydliga företrädare med resurser och kunskaper för dess genomförande, skriver professorerna Peter Fredman och Maria Steneke på DN-debatt.

Journalisten Maciej
Zarembas uppmärksammade artikelserie om den svenska skogen har satt fingret på något mycket viktigt, menar de, nämligen att människans behov av skog saknar ombud och talesmän. Trots att friluftsliv är en otroligt populär och samhällsnyttig aktivitet.

De vill därför lyfta fram och konkretisera friluftspolitiken genom dessa tre punkter:

1. Friluftslivet behöver tydligare företrädare inom den offentliga sektorn. Naturvårdsverkets uppdrag att samordna friluftspolitiken behöver utvecklas och konkretiseras.

2. En politik som går från ord till handling kräver ekonomiska resurser i motsvarande grad. Vi kan inte förvänta oss att inblandade myndigheter kommer att lösa uppgiften inom befintliga anslag.

3.Kompetensen på de
myndigheter som ansvarar för friluftspolitiken måste förstärkas. Det behövs bättre statistik och mer långsiktiga satsningar på forskning för att genomföra framtidens friluftspolitik

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.