måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Nudging ingen universallösning

Publicerad: 14 december 2020, 07:20

Samlad forskning visar att nudging fungerar bäst på val som inte upplevs så viktiga för individerna som ska påverkas.

Foto: Getty

Storbritannien har sedan en tid tillsatt en central enhet för att hantera nudging. Tre svenska forskare som gjort en forskningsöversikt menar att Sverige i stället bör stärka den beteendevetenskapliga expertisen på myndigheterna.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Svenska myndigheters kompetens kring nudging behöver stärkas. Nudging bör heller inte ses som ett verktyg utan som en universallösning för att åstadkomma miljöförbättringar. Det menar tre svenska forskare som i en forskningsöversikt försökt ta reda på hur framgångsrik så kallad grön nudging egentligen är. 

I Storbritannien har regeringen etablerat en central nudging-enhet kallad ”Behavioural Insigths Team”. I Sverige menar nationalekonomerna Fredrik Carlsson, Åsa Löfgren och Katarina Nordblom, efter att ha samlat forskning inom området, att det skulle vara bättre att stärka den beteendevetenskapliga expertisen på myndigheterna än att skapa en central enhet. 

Intresset för nudging har vuxit kraftigt hos politiker under senare år. Ett extra uppsving kom 2017 då Richard Thaler fick ekonomipriset till Alfred Nobels minne för sin forskning kring nudging. Fredrik Carlsson, Åsa Löfgren och Katarina Nordblom drar slutsatsen att nudging kan vara ett miljöpolitiskt styrmedel men främst ett komplement eller substitut till andra styrmedel. Hur effektivt nudging kan vara beror enligt forskarna på sammanhanget. Bäst fungerar nudging enligt forskarna på val som inte upplevs så viktiga för individerna som ska påverkas. Allra bäst tycks nudging fungera om det kompletterar mer traditionella styrmedel. 

I rapporten konstateras slutligen att det råder en stor kunskapsbrist kring vad nudging kostar, relativt mer traditionella styrmedel.

Läs ”Grön nudge som politiskt styrmedel” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev