lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: ”Oljan kommer aldrig att ta slut”

Publicerad: 31 augusti 2009, 09:51

KTH-forskare har bevisat att det inte behövs fossiler för att generera råolja och naturgas. Enligt deras forskningsresultat återfinns oljan över hela jordklotet. Dessutom har de hittat en metod som gör det betydligt enklare att hitta oljan.
– Vi vet var vi kan hitta olja i Sverige, säger Vladimir Kutcherov.

Ämnen i artikeln:

KthForskningNaturgasOlja

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Frågan om hur olja och naturgas uppstår har länge varit en livlig diskussion bland forskare. Nu hävdar forskare vid KTH att de kan bevisa att olja ofta uppstår utan fossil. Enligt forskarna är deras resultat också en tydlig indikation på att oljan inte alls håller på att ta slut, vilket många hävdar.
– Vi står inte i slutet av petroleumåldern, vi står i början, hävdar Vladimir Kutcherov som är professor vid avdelningen för energiteknik på KTH i Stockholm.

Vladimir Kutcherov och hans kollegor fick sina resultat publicerade i den vetenskapliga tidskriften Nature Geoscience i augusti. Forskningen bygger på att man simulerat de förutsättningar som råder på 50 000 meters djup i ett laboratorium.
– Det råder ingen tvekan om att vår forskning bevisar att råolja och naturgas uppstår utan inblandning av fossiler. Alla typer av bergarter kan utgöra depåer för olja, säger Vladimir Kutcherov och tillägger att det gäller för landområden som hittills är outforskade när det gäller dessa energikällor.

Enligt KTH har resultaten fler "positiva" sidor. I ett pressmeddelande skriver man bland annat att träffsäkerheten när det gäller att hitta olja ökar dramatiskt, från 20 till 70 procent. Vladimir Kutcherov och hans forskarkollegor har nämligen kommit fram till en ny metod som går ut på att dela upp jordklotet i ett finmaskigt rutnät som motsvarar sprickor genom underliggande lager under jordskorpan. Där sprickorna möts är det enligt forskarna värt att borra.

Vladimir Kutcherov
menar att resultaten har stora ekonomiska konsekvenser, inte minst för oljabranschen. Konsekvenserna för klimatet och miljön vill han däremot inte gå närmar in på. Men han säger att det idag inte finns något alternativ till olja, och påpekar att 61 procent av världens energikonsumtion  baseras på råolja och naturgas.
– Vår forskning visar bara att vi har tillräckligt med olja. Hur vi ska använda oljan är en annan fråga, säger han.

Jan Bergström är professor vid Naturhistoriska riksmuseet och arbetar inom forskningsområdena kambriska metazoer, morfologi och evolution. Han säger att det inte finns någon anledning att avfärda resultaten från KTH. I varje fall inte vad det gäller teorin om fossil som förutsättning för olja och naturgas.
– Molekylstrukturen i den olja vi tar upp tyder på att det både finns olja som härstammar från organisk materia och från ickeorganiska material. Fossilteorin har helt enkelt många problem, säger han.

Däremot menar Jan Bergström att det är lite väl drastiskt att utropa oljan och naturgasen som den framtida lösningen för världens energiförsörjning.
– Frågan är ju först och främst om vi verkligen vill fortsätta ta upp olja för att släppa ut koldioxid i atmosfären. Och även om man skulle vilja tror jag att det skulle ta lång tid att ta fram den här oljan, säger han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev