Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare på besök i Sverige: ”Världen står inför tre enorma utmaningar”

Publicerad: 29 juni 2014, 20:10

De kommande 25 åren blir avgörande.


Utkastet till en av höstens viktigaste rapporter, som tas fram inom det forskningsprojekt som går under namnet New Climate Economy, diskuterades i torsdags. Sverige som varit drivande för att få igång arbetet stod värd för mötet. Men innan alla de inblandade kunde sätta sig ned i avskildhet för att diskutera rapporten hölls ett seminarium i Stockholm. Miljöaktuellt fanns på plats.

Jeremy Oppenheim (på bilden till höger), som är utsedd att leda projektet, förklarade under seminariet att världen just nu befinner sig i en tid av enorma möjligheter och risker, samtidigt. Detta märks främst då det kommer till tre kritiska områden som de kommande 25 åren blir avgörande att lyckas hantera om klimatutmaningen ska kunna klaras av. Dels handlar det om att bygga upp städer i en enorm skala i en enorm fart. Dels måste jordbrukssystem utvecklas så att mer mat kan produceras. Och dels måste världen få fram hållbar energi till världens växande befolkning. Avgörande för klimatet alltså, men här ligger även nyckeln till ekonomin, berättade Oppenheimer.

– Det är ett remarkabelt sammanträffande att det är just dessa sektorer – städer, landanvändning och energi – som kommer att vara kritiska för att driva tillväxten i ekonomin, sa Jeremy Oppenheimer under seminariet.

Rapporten ska lanseras i anslutning till FN:s toppmöte om klimat i september i år. Hela seminariet kan ses här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev